Nyhetsbrev om bergvärme och fönsterrenovering

BERGVÄRME

Borrningen går bra, idag torsdag 6/2 arbetas det på borrhål 9 av 12. Borrning beräknas vara klart 12/2. Detta under förutsättning att inget oväntat inträffar. Vi har pratat med Rototek om att de skall avsluta borrningen tidigare på fredagar. När borrning är klar så grävs asfalten upp i långa gravar längs med borrhålen. Om berg finns väldigt nära ytan så kommer man behöva ”spräcka” berg med hjälp av tryckluftsborr. Över dessa gravar kommer spångar läggas ut till berörda portar. Rör kommer läggas ned och sedan går man ned i marken precis innan gaveln vid 99an, då pannrum finns där under.

Bergvärmeprojektet är både kortsiktigt och långsiktigt, när projektet är klart så får vi tillbaka pengar från dag 1 (vi sänker fjärrvärmekostnaderna med upp till ca 40 % /år, beräknat på tidigare års fjärrvärmefakturor ), efter ca 10-11 år har vi fått tillbaka hela investeringen. Därefter är det ren payoff.

TOMTRÄTTSAVTAL

31:a december 2025 går tomträttsavtalet ut med Stockholm Stad (ny 10års period 1/1 -2026 tom 31/12 -2035). Under en 5års period ökar avgälden successivt, för att sedan hamna på max, år 2030. Den ligger då på runt 350.000kr/år (räknat på nuvarande uppgifter om fastigheten) mot dagens ca 218.000kr.

FÖNSTERRENOVERING

Tidsplan (varje etapp tar ca 3 veckor) Arbete pågår vardagar 07:00-17:00.
Etapp 1: Port 85 och 87, start 3/2 (vecka 6).
Etapp 2: Port 89 och 91, beräknad start runt 20–21/2 (vecka 8)
Etapp 3: Port 93 och 95, beräknad start runt 12–13/3 (vecka 11)
Etapp 4: Port 97 och 99, beräknad start runt 2–3/4 (vecka 14)

Föreningen renoverar ytterbågen (utsida och insida) och byter glas till 4mm lågeneriglas. Tätningslister byts ut och fönsterna hängs om så de inte sitter snett. Utsidan kommer att slipas, Om ni vill byta till tåligare/tjockare glas på innerbågen så finns bland annat ljudlamell att tillgå från entreprenörens prislista. Det är samma sorts glas som sitter på portarna, tjocklek 8.76mm. Om ni inte vill byta glas eller renovera invändigt så behöver ni inte fylla i något på beställningslappen som läggs i er brevlåda av entreprenören (ca två veckor innan etappstart). Entreprenören behöver tillträde till lägenheten under ca 3 veckor (då arbete pågår). Info kring fönsterrenovering och bergvärme finns även på föreningens facebooksida: Brf Damhatten 1

/Styrelsen